PŘÍPRAVA KVASU

Surovina pro výrobu pálenek

V pěstitelské pálenici je povoleno zpracovávat pouze ovoce vypěstované pěstitelem (zák. č. 61/1997 Sb.).

Pro přípravu kvasu lze použít vesměs veškeré zralé až přezrálé tuzemské ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky, třešně, višně, hroznové víno, mirabelky, maliny, aronii…). Ovoce nesmí být plesnivé a nahnilé. Ovoce zbavíme stopek, listí a případně dalších nečistot.

Peckoviny (švestky, meruňky, višně, třešně…) je nutné rozmačkat, ale tak, aby nedošlo k poškození pecky, kdy by se do kvasu dostala hořkost z pecky a výsledná chuť pálenky by tím byla negativně ovlivněna. Rozmačkané ovoce lépe prokváší a výtěžnost je vyšší. Broskve se doporučují vypeckovat vždy, vzhledem k tomu, že jejich pecky jsou prasklé již uvnitř plodu.

Jablka a hrušky je nutné rozmačkat, ještě lépe podrtit. Je možné vybrat i jádřince. Jablka i hrušky lze také vylisovat a kvasit pouze šťávu (mošt). V tomto případě se doporučuje přidat cca 10 – 20 % podrcených jablek / hrušek, aby při pálení kvas nepěnil. Není nutné připravit ovocný kvas pouze z jednoho druhu ovoce. Je možné si vyrobit kvas „co zahrádka dala“, tj. zahradní směs a to i v případě, že ovoce dozrává postupně (jahody, maliny, rybíz, mirabelky, borůvky…). Ovoce lze do nádoby přidávat postupně až po dobu cca 1 – 2 týdnů. Důležité je dodržet pravidlo – nově natrhané ovoce pomačkat mimo a poté vložit do již založeného kvasu, nádobu uzavřít. Kvas nemíchat! Doba kvašení se vždy počítá od posledního přidání ovoce.